infoBlog

Centra vedecko-technických informácií SR

Bratislavské rožky sú už chránené, no v meste chýbajú

Pridal Iveta Molnárová 4. 9. 2012

Bratislavský rožok je odvčera prvou tradičnou špecialitou hlavného mesta, ktorú chráni Európska únia. Cech pekárov a cukrárov o to bojoval päť rokov.

Historici pritom tvrdia, že tajomstvo bratislavských rožkov je najmä v presnom pomere hmotnosti plnky a cesta. Pečivo plnené makom či orechmi sa podľa starých účtovných kníh predávalo v Pressburgu už okolo roku 1590. 
Prvá zmienka o bratislavskom rožku je z roku 1876, keď mestské noviny priniesli článok o vynikajúcich „rožtekoch“.  Už v roku 1785 ich  však podľa cechu predávalo pekárstvo U Scheuermanna pri Hlavnom námestí.

 

Zabudnuté rožky

Makový či orechový rožok by mal byť pre Bratislavu typickou pochúťkou, tak ako je sacherova torta pre Viedeň a šomló halušky pre Budapešť.  Ak si však turista sadne na kávu v centre mesta, objednať si k nej môže skôr  „staroarménsku“ marlenku, respektíve štrúdľu.

Rožky, ktoré predávajú aj v Paríži, dnes v „rodnom meste“ veľkú popularitu nemajú. Dostať ich skôr v menších pekárňach, ponúkajú ich niektoré hotely či cateringové spoločnosti.

Niektorí oslovení predajcovia o tom, že odvčera platia nové pravidlá, ani nevedeli. Viacerí však zrejme budú musieť zmeniť receptúru alebo tvar, ak si budú chcieť udržať názov Bratislavský rožok. Makové by totiž mali byť v tvare podkovy, orechové v tvare písmena C. V pekárňach i potravinách aj včera mali  rôzne tvary vrátane valčekov.

Rožky totiž musia vyrábať ručne. „Je to náročná ručná robota. A nemali by sa používať žiadne chemické konzervačné prostriedky,“ podotýka Szemes. Dohliadať na to bude Štátna veterinárna a potravinová správa.
Už včera sa objavili na trhu Brat rožky. „Je to obyčajné vianočkové cesto,“ hovorí Szemes, podľa ktorého ide o zavádzanie spotrebiteľa, a tak sa firme chystá „vyčistiť“ žalúdok.

Receptúra

Aké má byť zloženie:

Na cesto: 1 kg polohrubej múky, 1 kávová lyžička soli,  200 g práškového cukru, 3 vajcia, 300 g rastlinného tuku, 3 lyžice oleja, vanilkový cukor;

Na kvások: 2 kocky kvasníc, 1 lyžica kryštálového cukru a 1 lyžica polohrubej múky, 1 a pol deci zohriateho mlieka.

Na makovú plnku: 800 g mletého maku, 400 g cukru kryštál, 50 g vanilkového cukru, 4 dl mlieka,
citrónová kôra, škorica.

 

Zdroj: SME

Uvedenú informáciu Vám prináša Európske dokumentačné centrum  v Centre VTI SR.

            

Napíšte komentár

XHTML: Môžete použiť tieto tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>